Көптен күткен жаңа жыл мерекесі де жақындап қалды. Аталмыш мерекелерді атап өту әр отбасыға салтқа айналған. Қазіргі уақытта үй иелері үшін бұл мерекелерге дайындық қиынға соқпайды. Себебі, дүкен сөрелерінен азық-түліктің түр-түрін табуға болады. Бір өкініштісі, осындай қарбалас кезде тағамды сақтау, дайындау және өңдеу ережелер мен тәртібі назардан тыс қалып жатады.
«Негізінен, адамның улануына себепкер болатын тағамдар (балық, ет өнімдері, қалбырдағы ет және балық, сүт өнімдері, шұжық және тағы басқалары) дұрыс сақталмаса немесе әзірлену жолы қате болса, адам ағзасы уланады. Мұндай жағдайлар көбінесе үлкен мерекелер өткізу кезінде жиі орын алады екен. Мерекелік дастарханға ет тағамдарымен қосымша «еттің түржиыны» (пісірілген тіл, бауыр, қазы-қарта) және түрлі салаттар, тәтті тағамдар қоса беріледі», – дейді Алматы облысының санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаментінің басшысы Марат Исмаилов.
Егер, Сіз мерекені үй жағдайында өткізіп, тамақты өзіңіз әзірлеуді шешсеңіз, төмендегі кеңестерге назар аударыңыз:
- етті шара басталар алдында 1-2 сағаттан артық емес уақыт бұрын пісіру қажет;
- салқындатылған етті тоңазытқышта қақпағы жабық ыдыста немесе пакетте сақтаған дұрыс;
- бауырды шара өтетін күні пісіру қажет;
- салатқа қажетті көкөністерді кешкісін пісіріп, суытып, тоңазытқышта сақтап, шараға 2 сағат қалғанда турауға болады.
- дайын тағамдарды мерекелік шараның басталуына 30 минут қалғанда дастарханға қоюға болады. Кондитерлік өнімдерді тек тоңазытқышта сақтау керек және 2 күннен аспауы керек;
- тоңазытқышта тағамдарды бір-бірінен бөлек сақтау қажет. Кейбір тағамдарды біріктіріп сақтауға мүлдем болмайды, себебі олар бір-бірінің иісін сіңіріп алып, тез бұзылады. Шикі және қолдануға дайын немесе піскен тағамдарды бір сөреде сақтауға болмайды.
Марат Исмаиловтың айтуынша, шараларды өткізуде негізгі мәселе – тек мол дастархан жаю ғана емес, сонымен қатар, қонақтарыңыздың денсаулығына залал келтірмеу де басты мақсат екенін естен шығармауыңыз қажет.