Без рубрики

Мереке күндері тамақтан уланып қалмау үшін не істеу керек?

«Jetisý Media» ақпараттық алаңында  Жетісу облысы санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаментінің басшысы   Чарапиев Асхат Сәкенұлының қатысуымен «Мереке күндері тамақтан уланып қалмау үшін не істеу керек» деген тақырыпта  баспасөз мәслихаты өтті. Облыстық СЭБД басшысының айтуынша, кез келген уақытта  адам тамақтан улану болуы мүмкін.

Биыл өңірде тамақтан уланудың 1 оқиғасы тіркеліп, тағамдық токсикалықинфекциядан 20 адам зардап шекті. Бұл оқиға Алакөл ауданы, Қабанбай ауылында орын алды. Адамдардың жаппай улануына мейрамханада өткен іс-шарада ұсынылған тағамдарды тұтыну себепші болды. Мейрамханада бірқатар санитарлық ережелерді өрескел бұзу фактілері тіркелді. Оның ішінде нысанның талаптарға сәйкестігі туралы санитарлық-эпидемиологиялық қорытындының болмауы анықталды. Кәсіпкерлік субъектісіне қатысты қылмыстық іс қозғалып, қазір ол іспен құзырлы орган өкілдері айналысып жатыр.

«Мереке күндері тамақтан уланудың саны артатыны жасырын емес. Жіті ішек инфекцияларының негізгі себептері – тамақ дайындау технологиясының бұзылуы немесе мерзімі өткен тағамдарды жеу. Тамақтан улану кез-келген уақытта орын алуы мүмкін. Сондықтан, қысқы мерекелер қарсаңында мейрамхана, кафе, үйдің тамағынан уланудан сақтану үшін бірнеше кеңес бергіміз келеді. Қоғамдық тамақтандыру объектілерінің халықтың санитарлық-эпидемиологиялық салауаттылығы саласындағы рұқсаты болуы керек. Нысандарда жәндіктер мен кеміргіштерге қарсы дератизация және дезинсекция шараларын жүргізу қажет. Тамақты дайындау кезінде технологиялық процесті, тағамды тасымалдау ережелерін сақтап, сондай-ақ жарамдылық мерзімін ескеру қажет. Өнімдердің сапасы мен қауіпсіздігін растайтын құжаттары болуы керек. Үй-жайлар мен жабдықтарды да таза ұстаған дұрыс. Дайын өнімдермен жұмыс істегенде бір рет қолданылатын қолғаптарды, шикі және дайын өнімді бөлек кесетін жабдықты пайдаланыңыз»,— дейді Жетісу облысы санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаментінің басшысы Асхат Чарапиев.

Уланудың негізгі себептері үй жағдайында консервіленген тағамдарды жегеннен  пайда болады. Ал біз білетіндей, консервілерді тұтыну маусымы «жертөлелерден» өнімдерді жазғы және күзгі жинау кезінде басталады. Топырақта «Clostridium botulinum» бактериясы өмір сүреді және топырақ дұрыс тазаланбаса немесе жуылмаса немесе үйде консервілеу кезінде дайындау технологиясы сақталмаса, бар қоздырғыш өнімде қалады. Ал герметикалық жабылған құмырада, оттегісіз ортада ботулизм қоздырғышы ең күшті биологиялық уды – ботулинум токсинін бөледі. Егер құмыраның қақпағы ісінген болса, құмыраның түбінде тұнба немесе шырыш болса, оның дәмін татудан бастартыңыз. Ол қауіпті болуы мүмкін.

Shares:

Related Posts

Без рубрики

Медицина саласындағы палуан

Мақсатжан Нурайсанов Алматы облысы Іле аудандық орталық ауруханасында 10 жылдан бері қызмет атқарып келеді. Мамандығы - зертханашы. Алматы қаласының 5 дүркін, Қазақстанның 3 дүркін чемпионы жақында Алматы қаласында грэпплинг спорты
Без рубрики

Қазақстандағы үздік пошташылардың бірі Алматы облысында тұрады

Бүгін – Дүниежүзілік пошта күні. Биыл «Қазпошта» мекемесінің құрылғанына 30 жыл толды. Ел мен елді, қала мен ауылды байланыстыратын пошта қызметінің сапалы болуы аса маңызды. Бұл салада өз міндетін мінсіз
Без рубрики

Жетісу облысында 214 адам қызылшаға қарсы екпе алудан бас тартқан

Жетісу облысында сырқаттанушылық республикалық көрсеткіштен төмен болғанымен, апта сайын қызылшамен ауырған науқастар саны артып келеді. Жыл басынан алғашқы нақтамамен 635 жағдай тіркеліп, оның 454-і расталған. Расталған жағдайлардың дені 5 жасқа
Без рубрики

Алматы облысында архившілер күні кең көлемде атап өтілді

Айтулы мерекеге орай Қонаев қаласында "Архив - тарихымыздың темірқазығы" атты салтанатты шара өтті. Басқосуда бірқатар сала мамандыры марапатталып, жылдық жұмыс қорытындыланды. Архившілер күні 2020 жылдан бері атап өтіліп келеді. Айта
Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *