Саңырауқұлақтардан уланудың алдын алу

Айман Серікқызы

Жаңбырлы маусымның басталуымен көптеген адамдар саңырауқұлақтарды жинауды ұнатады. Бұл өте сақтықпен қолдануды қажет ететін өнім.
Бұл мәселеде адам неғұрлым көп хабардар болса, біз жақсы көретін табиғи өнімді тұтынудың жағымсыз салдарын болдырмау ықтималдығы соғұрлым жоғары болады.
Саңырауқұлақтармен улану – бұл ағза үшін өте қауіпті жағдай және денсаулыққа өте ауыр зардаптар әкелуі мүмкін, сондықтан оны уақытында танып, алғашқы медициналық көмек көрсете білу өте маңызды.
Жеуге жарамды және улы саңырауқұлақтарды ажырата алмау, оларды дайындау технологиясының, жаңадан терілген саңырауқұлақтарды сақтау шарттарының және оларды пісіру ережелерінің бұзылуы саңырауқұлақтармен уланудың негізгі себебі болып табылады, бұл уланудың жедел формаларынан бастап өлімге дейін күтпеген салдарға әкеледі.
Тіпті жеуге жарамды саңырауқұлақтар құрамында ауыр металдардың тұздары, қорғасын, сынап, кадмий жинақталады. Трасса, теміржол, өндірістік зауыттар бойынан жиналған мұндай саңырауқұлақтар да ауыр улануға әкелуі мүмкін.
Саңырауқұлақтармен уланудың алғашқы белгілері: жүрек айну, құсу, диарея, іштің ауыруы, шөлдеу, жалпы әлсіздік, бас ауруы және бас айналу. Әдетте, саңырауқұлақтармен уланудың алғашқы белгілері оларды жегеннен кейін 1,5-2 сағаттан кейін белгілі болады.
Егер кенеттен саңырауқұлақтарды жегеннен кейін уланудың алғашқы белгілері пайда болса, мүмкіндігінше тезірек медициналық көмекке жүгінуден тартынбаңыз. Дәрігер келгенге дейін асқазаныңызды жуып, сорбент қабылдауға тырысыңыз. Саңырауқұлақтардың немесе саңырауқұлақ тағамдарының қалдықтарын сақтау керек, өйткені олардың зертханалық зерттеуі уланудың себебін анықтауға және дұрыс емдеуді тағайындауға көмектеседі.
Саңырауқұлақтармен уланудың алдын алу немесе саңырауқұлақ жинаушы ережелері:
 Өзіңіз жеуге жарамдылығына сенімді емес шикі және пісірілген саңырауқұлақтарды тағам ретінде тұтынбаңыз;
 Тек өзіңіз жақсы білетін саңырауқұлақтарды жинаңыз;
 Саңырауқұлақ жинауға барғанда, мүмкіндік болса, тәжірибелі саңырауқұлақ жинаушыны шақырыңыз;
 Саңырауқұлақтарды автомобиль, теміржол жолдарының, ірі өнеркәсіптік кәсіпорындардың, аэродромдардың, полигондардың жанынан жинамаңыз;
 Саңырауқұлақтарды анықтау және олардың жеуге жарамдылығын анықтау кезінде суреттелген нұсқаулықтарға сенбеңіз;
 Саңырауқұлақтарды жәндіктер, ұлулар, құрттар және т. б. жесе, оларды жеуге болатындығы туралы кең таралған мифке сенбеңіз;
 Шикі саңырауқұлақтардың дәмін татпаңыз;
 Балаларды саңырауқұлақтармен тамақтандырмаңыз;
 Саңырауқұлақтарды кездейсоқ адамдардан сатып алмаңыз;
 Ас қорыту аурулары бар адамдарға саңырауқұлақтарды жеуге кеңес бермейміз.
“Ботулизм” сияқты ауыр тамақтан улануды болдырмау үшін саңырауқұлақтарды сақтау кезінде әрқашан гигиеналық ережелерді сақтаңыз (оларды мұқият тазалаңыз, шайыңыз және қайнатыңыз, тұздыққа жеткілікті мөлшерде тұз бен сірке суын қосыңыз және банкаларды герметикалық қақпақтармен жаппаңыз).
Есіңізде болсын, шикі ғана емес, дұрыс тазаланбаған, толық піспеген, қуырылмаған, тұздалмаған саңырауқұлақтар улануға әкелуі мүмкін. Сондықтан саңырауқұлақ тағамдарын қолданғанда абай болу керек. Қалай болғанда да, егер сіз олардың жеуге жарамдылығына күмәндансаңыз, бейтаныс саңырауқұлақтарды тастаңыз.
Өз денсаулығыңызға және туыстарыңыз бен жақындарыңыздың денсаулығына қауіп төндірмеңіз!